Pagina's

Overige

Krentenbaard behandeling

Krentenbaard is voor veel mensen een cosmetisch probleem en het kan zijn dat de huid erg jeukt. U wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. De genezing van krentenbaard kunt u zelf bevorderen door bepaalde maatregelen te nemen. U kunt echter ook medicijnen innemen wat ook de kans op besmetting sterk verminderd.

Om ervoor te zorgen dat krentenbaard zich niet uitbreidt of verergert of om besmetting van anderen te voorkomen is een goede hygiene van belang. Probeer de blaasjes en de wondjes niet aan te raken en krab er zeker niet aan. Daarnaast is het goed om uw handen regelmatig met water en zeep te wassen en zeker nadat u de blaasjes heeft aangeraakt. Was uzelf in ieder geval eenmaal per dag met zeep en gebruik uw eigen handdoek. Deel ook geen beddengoed, kleding, scheermesjes of speelgoed met anderen. Het is verstandig om voorwerpen die u vaak gebruikt goed schoon te maken.

Welke medicijnen kunt u gebruiken?

Als u erge last heeft van jeuk, kunt u dit verminderen door een zinkzalf op de plekken te smeren. Dit voorkomt dat u aan de blaasjes krabt, waardoor ze sneller zullen genezen. Daarnaast zullen de blaasjes sneller indrogen als u er zinkzalf opsmeert.

De arts kan u ook een antibioticum voorschrijven. Dit gaat infecties tegen en er is geen kans meer op besmetting. Door een zalf of creme met antibiotica op de plekken aan te brengen zal de genezing worden bevorderd. In de meeste gevallen zal de arts een creme voorschrijven met tetracycline of fusidinezuur. Binnen 48 uur na de start van de kuur is het besmettingsgevaar verdwenen. Als de blaasjes open zijn heeft de zalf het meeste effect, want dan kan het de bacterien bereiken. Het is dus het beste om de huid die op de blaren zit te verwijderen. Als de huid dun is kunt u dit doen door er met een vochtig washandje overheen te wrijven. Een dikke laag huid op een blaar die bijvoorbeeld op de voetzool zit kan met een pincet en een schaar worden verwijderd. U dient de antibioticacreme driemaal per dag op de plekken te smeren en het te gebruiken tot de blaasjes genezen. Gebruik het echter nooit langer dan veertien dagen. Als deze cremes niet voldoende werken, wordt vaak een zalf met mupirocine of hydrocortison voorgeschreven.

In sommige gevallen kiest de arts voor een orale antibioticakuur. Dit is het geval bij mensen die weinig weerstand hebben, erg ziek zijn of waarbij de blaasjes zich steeds verder uitbreiden. Er wordt dan flucloxacilline voorgeschreven en als dit niet werkt kiest de arts voor amoxicilline. Dit wordt soms ook voorgeschreven in combinatie met clavulaanzuur, omdat dit middel een tweede groep bacterien dekt. Men noemt deze combinatie ook wel augmentin.