Pagina's

Overige

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. De bovenste luchtwegen worden aangetast en iemand die geinfecteerd is kan enorme hoestbuien krijgen. Daarnaast kunt u last krijgen van ademhalingsproblemen.

Hoe ontstaat kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die zich verspreidt via het vocht in de lucht. U kunt iemand anders besmetten door in zijn of haar buurt te niezen of te hoesten. Ook kan het virus zich verspreiden door iemand met uw handen aan te raken als u hierin heeft gehoest of geniesd. Vanaf het begin van de verkoudheid tot zes weken hierna is de ziekte besmettelijk. Iemand met kinkhoest kan voorkomen dat hij anderen besmet door in een papieren zakdoekje te hoesten of te niezen en deze daarna meteen weg te gooien. Als u in uw handen heeft gehoest of geniest, is het verstandig om direct uw handen te wassen.

Wat zijn de symptomen?

De eerste symptomen van kinkhoest zijn koorts, verkoudheid, niezen en een droge hoest. Twee weken later zullen deze hoestbuien erger worden en kunt u taai slijm ophoesten. Het kan zo hevig zijn dat u blauw aanloopt of moet overgeven. Doordat de hoestbuien zo erg zijn, kan het ademhalen in de periode vlak daarna moeilijk zijn. De hoestbuien zullen na enkele weken tot maanden vanzelf overgaan.

Bij een volwassene kan het zijn dat er geen kenmerkende symptomen optreden en dat hij of zij enkel last heeft van verkoudheid. Kinkhoest bij babys kan juist weer erg gevaarlijk zijn. Ze kunnen blauw aanlopen en benauwd worden zonder dat ze hoesten. Als een baby wel hoestbuien heeft, kan hij hier zo uitgeput door raken dat hij minder kracht heeft om te drinken.

Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Kinkhoest heeft geen gevolgen op lange termijn. Nadat u de infectieziekte heeft gehad, bent u een aantal jaren immuun. Daarna kunt u echter weer opnieuw geinfecteerd worden.

Hoe wordt kinkhoest behandeld?

Er is geen behandeling tegen kinkhoest. Met een antibioticakuur kunt u wel de koorts en de kans op besmetting verminderen. Het hoesten zal echter niet minder worden en de ziekte zal ook niet sneller verdwijnen. Een antibioticakuur wordt meestal alleen voorgeschreven aan een gezin met een zwangere vrouw of een baby. Dit is om besmetting van de baby te voorkomen.

Hoe kunt u de symptomen verminderen?

Tegen de keelpijn die is ontstaan kunt u dropjes of andere snoepjes nemen. Om het hoesten tegen te gaan kunt u een hoestdrank innemen. Het is wel het beste om met uw arts te overleggen welke hoestdrank het beste is, aangezien sommige hoestdranken er enkel voor zorgen dat de hoest vast blijft zitten. Ook voldoende rust kan de hoestaanvallen verminderen.