Pagina's

Overige

Koortslip

Een koortslip is een virusinfectie van de huid die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Veel mensen hebben hier last van, omdat het zeer besmettelijk is. Bijna iedereen heeft wel eens koortslip gehad. Het is een onschuldige aandoening, maar het kan wel heel vervelend zijn.

Hoe ontstaat een koortslip?

Een koortslip ontstaat door besmetting. Dit gebeurt meestal door direct lichaamscontact, voornamelijk door zoenen. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus dat enkel kan worden overgedragen als de koortslip actief is. Vanaf het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd is er geen kans meer op besmetting.

Wat zijn de symptomen?

Als u een koortslip heeft, ontstaat er een plekje op of in de buurt van de lippen. Het kan zich echter ook op de geslachtsorganen of rond de ogen bevinden. Het eerste symptoom van een koortslip is dat dit plekje gaat branden en jeuken. Ook kan het plekje pijnlijk zijn. Daarna verandert het plekje in een klein blaasje die na een of twee dagen overgaat in een korstje. De koortslip is niet besmettelijk zodra het veranderd is in een korstje. Binnen een tot twee weken is de koortslip helemaal genezen. Er blijft geen litteken achter.

Na de genezing zal het virus echter niet uit het lichaam verdwijnen. Dit betekent dat de koortslip weer terug kan keren. Vaak gebeurt dit bij menstruatie, verbranding van de zon, een verlaagde weerstand of een ziekte. De aandoening is wel erg gevaarlijk voor babys en jonge kinderen. Het kan dan zelfs de dood tot gevolg hebben. Daarom is het van belang dat u babys en jonge kinderen mijdt als u een koortslip heeft.

Wat kunt u zelf doen?

U wilt natuurlijk dat de koortslip zo snel mogelijk verdwijnt. De genezing kunt u bevorderen door de blaasjes niet aan te raken en zeker niet te krabben. Door de handen regelmatig te wassen en vooral nadat u de blaasjes heeft aangeraakt, kunt u besmetting voorkomen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u het virus niet overdraagt naar een ander deel van uw lichaam door dit met uw handen aan te raken. Tevens kunt u voorkomen dat u anderen besmet.

Behandeling van een koortslip

U kunt ervoor kiezen om langs de huisarts te gaan om de koortslip te laten behandelen. Als de blaasjes na twee weken nog niet weg zijn, moet u zeker langs de huisarts gaan. Het virus zelf is niet te genezen, want dit zal altijd in uw lichaam blijven zitten. U kunt echter wel de genezing van de koortslip bevorderen en de irritatie verminderen. Er zijn verschillende cremes en sticks die u kunt gebruiken. Een stick kunt u vrij nauwkeurig op de plaats van besmetting aanbrengen. Het is van belang dat u het geneesmiddel enkel op het plekje en niet rondom smeert, omdat u de kans op verspreiding dan verkleint. Als de ontsteking zich steeds verder uitbreidt, is het ook aan te raden om langs de huisarts te gaan. Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een andere infectie die wordt veroorzaakt door bacterien die in de blaasjes zijn gekomen. Deze infectie dient dan behandeld te worden.

Hoe kunt u een koortslip voorkomen?

Als u nog niet besmet bent met het virus, kunt u proberen lichaamscontact met mensen met een koortslip zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg er vooral voor dat u het plekje van de koortslip niet aanraakt.

Bent u wel besmet met het virus? Dan zijn er ook een aantal dingen die u kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat de koortslip niet terugkeert. Zorg ervoor dat u een goede weerstand heeft door gezond te eten en goed te slapen. Daarnaast is het verstandig om een zonnebrandmiddel die goed beschermd op de lippen te gebruiken. Er zijn ook een aantal middeltjes op de markt die een koortslip kunnen voorkomen. Herpotherm is een middel dat geen chemische stoffen bevat. Ook zult u geen last krijgen van bijwerkingen. Het is een apparaatje dat de enzymen en proteinen beinvloedt, waardoor het virus zich niet langer uitbreidt. U houdt het contactplaatsje met een temperatuur van vijftig graden Celsius tegen de huid gedurende vier seconde. De ontwikkeling van de blaasjes wordt hierdoor vroegtijdig gestopt. Daarnaast is er ook nog de BioStick die door middel van lichttherapie uitbreiding van het virus voorkomt.