Pagina's

Overige

Krentenbaard besmettelijk

Krentenbaard is zeer besmettelijk, vooral als de blaasjes open zijn. Door de blaasjes aan te raken en daarna een ander deel van uw lichaam aan te raken, kunt u de ziekte verspreiden over de rest van uw lichaam. Als anderen de blaasjes aanraken, kunnen ze ook besmet raken. Door zelf te krabben aan de blaasjes en daarna met de vingers iemand anders aan te raken, kunt u het virus ook overdragen.

Besmetting kan ook plaatsvinden door het delen van voorwerpen. Het vocht dat uit de blaasjes komt kunt u gemakkelijk op spullen achterlaten. Door het delen van beddengoed, handdoeken, kleding, scheermesjes of speelgoed kunnen de bacterien zich gemakkelijk verspreiden. Kinderen met deze huidinfectieziekte die naar de creche of naar school gaan kunnen dus heel gemakkelijk andere kinderen besmetten, omdat zij elkaar veel aanraken en met elkaars speelgoed spelen. De bacterien kunnen ook verspreid worden door in openbare ruimtes op blote voeten te lopen als u blaasjes op de voetzolen heeft. U kunt anderen besmetten zolang de blaasjes vocht afscheiden.

Hoe kunt u besmetting voorkomen?

U kunt ervoor zorgen dat u anderen niet besmet door de blaasjes zo min mogelijk aan te raken en niet te krabben. Daarnaast is een goede hygiene van belang en dan vooral het regelmatig wassen van de handen. Raak anderen niet aan als u net de blaasjes heeft aangeraakt en probeer ervoor te zorgen dat anderen de blaasjes niet aanraken. Daarnaast is het verstandig om geen beddengoed, handdoeken, kleding, scheermesjes of speelgoed met anderen te delen. Loop ook niet op blote voeten in openbare ruimtes.