Pagina's

Overige

Krentenbaard oorzaken

Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacterien. Er zijn twee soorten bacterien die de aandoening kunnen veroorzaken, namelijk de Staphylococcus aureus en de Streptococcus pyogenes. De bacterien zitten in het vocht van de blaasjes en als dit vocht op een andere persoon komt, kan hij de aandoening ook krijgen.

Het vocht kan op iemand anders terecht komen door direct contact of door gezamenlijk gebruik van voorwerpen. Besmetting kan voorkomen door bijvoorbeeld beddengoed, handdoeken, kleding of scheermesjes te delen. De ziekte kan ook heel gemakkelijk via de handen worden overgebracht als een besmet persoon aan de blaasjes heeft gekrabd. Iemand die al plekjes op zijn huid heeft, heeft een grotere kans om besmet te raken. Dit komt doordat de bacterien gemakkelijker in de huid terechtkomen als er een opening inzit. Iemand met eczeem heeft een grote kans op besmetting, maar iemand met een schaafplek op open wond kan ook gemakkelijk deze aandoening krijgen.

Staphylococcus aureus

In tachtig procent van de gevallen wordt krentenbaard veroorzaakt door de Staphylococcus aureus. Deze bacterie behoort tot de stafylokokken bacterien. Bij bijna iedereen is deze bacterie aanwezig in de huid en de slijmvliezen, maar enkel mensen met een lage weerstand zullen er klachten van ondervinden. De Staphylococcus scheidt toxinen af die een negatieve uitwerking op het lichaam hebben. Hierdoor kunnen wonden en de huid geinfecteerd raken. Naast krentenbaard kan deze bacterie bijvoorbeeld ook een longontsteking, een ontsteking aan de urineweg of een wondinfectie veroorzaken.

Streptococcus pyogenes

In tien procent van de gevallen wordt krentenbaard veroorzaakt door de Streptococcus pyogenes. De overige tien procent van de gevallen wordt veroorzaakt door beide bacterien. De bacterie behoort tot de streptokokken bacterien en vormt pus. Veel mensen dragen hem enkel bij zich, maar hij kan zeer agressief tot uiting komen. Door verschillende factoren wordt bepaald of een infectie met deze bacterie wel of niet invasief wordt. Zo zijn onder andere de manier waarop besmetting plaatsvindt, de afweer van de persoon en het serotype van de bacterie van belang.

Over het algemeen zijn invasieve ziektes ernstiger dan ziektes die niet invasief zijn. In Nederland zijn de invasieve ziektes die door Streptococcus pyogenes worden veroorzaakt zeer zeldzaam. Slechts 0.001 procent van de Nederlanders wordt per jaar besmet met een invasieve uiting. Buikvliesontsteking, hersenvliesontsteking, kraamvrouwenkoorts, longontsteking, necrotiserende fasciitis, streptococcal toxic shock syndrome (STSS) en wondroos zijn enkele voorbeelden van invasieve aandoeningen die deze bacterie kan veroorzaken.

De niet-invasieve aandoeningen die door deze bacterie ontstaan zijn over het algemeen minder ernstig en komen voornamelijk voor bij kinderen. Onder deze ziektes wordt ook krentenbaard ingedeeld.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u niet besmet wordt?

Besmetting van krentenbaard is niet te voorkomen, maar u kunt de kans op besmetting wel verminderen. Raak de blaasjes van een persoon met krentenbaard niet aan of was uw handen meteen daarna met water en zeep. Deel geen beddengoed, handdoeken, kleding, scheermesjes of speelgoed met iemand die de ziekte heeft. Ook kunt u beter niet op blote voeten lopen in openbare ruimtes.