Pagina's

Overige

Krentenbaard symptomen

Krentenbaard is een onschuldige maar zeer besmettelijke ziekte. De ziekte komt vooral voor bij kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Meestal zult u geen klachten ondervinden, maar er zal wel een huiduitslag ontstaan.

Huiduitslag

De eerste symptomen van krentenbaard ontstaan 1 tot 3 dagen nadat iemand is besmet. Er ontstaat een uitslag op de huid die meestal op de hals of in het gezicht begint. Deze uitslag kan zich uitbreiden naar het gehele lichaam. Het kan zelfs voorkomen dat de uitslag op de hoofdhuid, de oksels of de voetzolen komt te zitten, maar meestal bevindt het zich vooral rond de neus en de mond. De uitslag bestaat in het begin uit bultjes en deze zullen later veranderen in blaasjes. Daarna gaan de blaasjes kapot en zal er pus uitkomen. Er zullen zich honinggele korstjes op deze wondjes vormen. De uitslag is niet pijnlijk, maar het kan wel een cosmetisch probleem zijn.

Andere symptomen

Het komt bijna nooit voor dat iemand met krentenbaard pijn ondervindt. Er zijn wel mensen die last hebben van jeuk. Het is moeilijk om dan niet te krabben, maar u kunt toch het beste van de blaasjes afblijven. Als u de blaasjes openkrabt, duurt het langer voordat ze genezen. Daarnaast is de kans dat u iemand anders besmet veel groter. Mensen die veel plekken met krentenbaard hebben, kunnen koorts krijgen. Tevens kunnen de lymfeklieren in de hals, onder de oksels of op de liezen opzwellen. Dit gebeurt als reactie op de infectie. De laatste twee klachten komen gelukkig maar zelden voor.

Complicaties

Krentenbaard kan ook ontstekingen en andere aandoeningen veroorzaken. Het komt wel eens voor dat iemand met krentenbaard een nierontsteking krijgt. Meestal gebeurt dit bij kinderen van twee tot zes jaar of bij mensen die een verminderde immuniteit of een chronische ziekte hebben. Als de krentenbaard bij iemand zeer ernstig is, zullen de nieren vaak ook worden onderzocht. Een andere ontsteking die door krentenbaard kan worden veroorzaakt is een longontsteking. Daarnaast kan krentenbaard overgaan in artritis of een bloedvergifting. Maar er kan ook een andere huidinfectie ontstaan zoals netelroos of roodvonk. Al deze complicaties komen slechts bij een enkel geval voor.